Workshop och annat kul.

Länge sen sist. Imorgon är det jullov och sen har redan halva läseåret gått. Ettorna har jobbat för fullt med sina byxor och skjortor de håller på att laga. Treorna har jobbat med formning nu i 5 veckor. Det har varit en utmaning men efter ett tag så har alla blivit mera kretiva. 

Något kul vi har gjort är att vi hadde ugly christmas sweater workshop i klassen, vi hade det super mysigt. 
Annat kul treorna gjort är att ta ett litet studiebesök till Vaasa för att kolla på tyger för snart ska treorna börja med sina sista projekt, klänningarana.

Vi hade även julmarknad i skolan som vi alltid har och ettorna bestämde sig för att laga produkter. De gjorde förkläden för barn och något som blev populärt var naturlig folie som var gjort av bivax.  

Men imorgon är det julfest och efter det tar vi jullov för en liten stund. Sedan blir det nya tag till nästa år när ettorna åker på praktik och treorna tar sina sista tag före skolan är slut och efter de åker på sin sista praktik. Ha en trevlig jul önskar Modeassistenterna.

20.12.2018 kl. 20:01

Senaste hänt hos modeassistenterna.

Hej igen! Idag har vi haft niorna på besök och de har fått bekanta sig med alla utbildningar. Detta är något vi alltid gör varje år för att niorna ska få se hur utbildningarna ser ut och kanske ett liten bild av att vad man kan studera till. Idag hade vi bara två grupper och alla utbildningar skulle ha program som niorna fick ta del av som har något med deras utbildning att göra.
Vi hade två olika saker, ett en liten fråge runda med 10 frågor som dom skulle svara på. Många sådär ahaa upplevelser som exempel hur mycket vatten det far åt att bara laga en vit t-shirt eller ser man skillnaden på en akryl och en ull tröja.
Andra uppgiften vi hade var att fota flat lays, vi hade olika blommor och kläder att välja på som de skulle försöka sätta ihop olika layouts.

Ettorna har också jobbat mycket med att fota flat lays och också jobbat med mycket annat med kameran. Det är ju ingen vits att man man är bra på att sy en plagg om man inte kan fotografera snygga bilder som ger en rätt bild av plagget.

Förutom det var vi i Vasa för några veckor sedan. Modeassistenterna och klädsömmarna var på studiebesök till Verket och Voga Styling. Båda riktigt inspirerande ställen och tror många blev intresserad av att göra sin praktik där någon gång. 
På Verket lärde man sig hur det är att vara företagare och att sälja lokal producerade produkter och inredning. En mycket inspirerande butik som om man har vägarna förbi ska man verkligen ta en titt in.

Vi var också på besök på superhäftiga företaget voga styling, hur härligt är det inte med ett eget styling företag i Österbotten. Sandra som berättade om företaget, berättade också om hur det är att vara influencer. 
Hela resan till Vasa var lyckad och det är roligt med studiebesök så man faktiskt får en inblick i vad man faktiskt kan göra efter studierna.

Det är nästan allt vi hunnit med. Treorna har fått sina kappor klara och ettorna börjat sy sina första byxor. Förstås har dagarna fyllts med mycket annat som fotografering, föreläsningar och ritande. Tiden har gått snabbt och snart har halva av detta läseår rullat iväg. Många saker ska vi ännu få gjort före julen som några flera nior på besök och säkert något litet studiebesök.
Men ni ska ha det så bra så länge!

30.10.2018 kl. 18:40

Helsingfors och annat kul.

Hej länge sen sist men en del saker varit på gång senaste tiden.  Ettorna försökt komma igång med allting och lära sig hur maskiner fungerar och treorna varit upptagna med sina jackor. Vi har också hunnit rita en hel del både treorna och ettorna, också gjort några design idéer till pappers åt en kund och verkligen fått vår kreativitet att flöda.

 

I Fredags var vi i vackra Helsingfors för en liten studietrip. Vi var både klädsömmare, modeassistenter och interiörsassistenter på besök till Habitare mässan. Mässan var väll mera menad för interiörsassistenterna men det var verkligen värt att ta en titt på. Man fick också som modeassistent mycket idéer på olika former och färgkombinationer som man kan sätta ihop.

Efter mässan åkte vi in till Helsingfors igen för lite tyg uppköp. Treorna behöve tyg till sina jackor och ettorna till sina byxor de ska sy. Det är alltid viktigt att tänka på kvalité när man köper tyg, exempel när treorna ska sy en vinter jacka eller kappa skulle man kunna säga så är det viktigt att det också har ull i sig. Bästa blandningen är om det skulle bara vara ull. Det finns ju olika ull typer,  exempel merinoull, kashmirull, mohair. För att du ska ha en kappa som faktiskt värmer på vinter så går det inte med en "ull liknande" polyester tyg för det värmer inte. Så treorna åkte till Villisilkki som är en lite dyrare tyg butik men har helt otroliga tyger. Så några hitta tyg därifrån medans vissa hitta sitt tyg i eurokangas som också någ har bra tyger så länge man letar sig fram. 

Resan var rolig och Habitare mässan var värt att besöka, vi kommer göra flera skolresor till Helsingfors för det är ju så enkelt att bara hoppa på tåget ock åka. Inte bara till Helsingfors utan också till andra ställen och få en massa inspiration som man sen kan använda sig av i sina projekt.

17.09.2018 kl. 19:37

En lätt start före det riktiga börjar.

Hej länge sen sist! Hösten kom och nu är vi äntligen tillbaka för ett nytt läseår. Ettorna började på måndag med att bekanta sig med skolan och en gemensam dag så alla lärde känna varandra. Sedan var det också för beklädnads att komma tillbaka till skolan. Hösten startades med lätta tag och på onsdagen gjorde vi kollage där temat var power. En lätt start före det riktiga börjar. Treorna ska börja med jackor och ettorna ska bekanta sig med sömnad.

På sommaren gjordes en makeover på klassrummen och nu har vi fått tillbaka båda rummen så att vi kan ha ena som teori och andra som sömnad. Vi börjar såhär och mera uppdateringar kommer när vi börjar påriktigt!

16.08.2018 kl. 13:51

Grattis!

Grattis till alla som kom in på textil- och modebranschen! Hoppas alla har en fin sommar och så ses vi i höst:)

15.06.2018 kl. 17:48

Modeshow, skrädderi och skratt.

Hej! Snart är det här läseåret börjar ta mot sitt slut och sommarlovet kan man nästan känna i kroppen. Vi har gjort en hel del saker det här året och jag tänkte sammanfatta läseåret i dethär inlägget.

Vi kan börja med den största och kanske svåraste på hela året som var yrkesprovet vi hade i höstas. Man skulle laga ett kundarbete från början till slut helt på egen hand över vad kunden vill ha. Det är oftast yrkesprovet man har sista året men  när treorna och tvåorna var ihop så gjorde också tvåorna det. Det kanske blev några svordomar och stressiga stunder men alla klarade det och gjorde jätte fina plagg.

Finland blev ju 100 år förr året och vi vick möjligheten att vara med i en modeshow som ordnades av en annan skola. Temat var att visa upp olika klädstilar från 100 år tillbaka och framåt. Det var en rolig att få testa alla kläder och se hur stilen har ändrat.

I Optima har vi den årliga niornas dag då olika skolor kommer och bekanta sig med linjerna vi har. Vi bjöd på två olika aktiviteter som hade med den nya Modeassistent linjen att göra. Vi hade en uppgift man skulle designa på datorn och en annan var vi gav dem ett tema och de fick styla en outfit av de kläderna vi hade tagit med oss. 

Vi fick även äran att lagan en klänning till presidentbalen till Corinna Tammenmaa som är gift till riksdagsledamot Mats Nylund. Det var ett mycket lärorikt projekt .

(Pernilla Snellman och Wilma Tupeli testar fram olika längder på släpen. Som ni ser så är detta en toile som vi använder när vi ritar, klipper fram den riktiga modellen)

Efter jullovet börja vid med skrädderi vilket betyder att vi gjorde kavajer. När man går in i en butik tänker man aldrig på hur en kavaj är sydd eller hur länge det tar. Man måste vara jätte nogrann när man syr en kavaj och det finns en hel del moment med hur man syr den.

(hur många delar man behöver för att sy en kavaj)

 

Men man får ju inte glömma London resan vi gjorde i April, har skrivit två inlägg om resan men det var ju nog det bästa som hände på hela året. Vi hade så otroligt roligt.

Vi har hunnit göra en hel massa saker, skrattar en hel del och trivats med varandras sällskap. Vi kommer få nya typer till hösten och en helt ny linje. Treorna kommer hitta på nya egna äventyr och vi på tvåan ska ännu skapa några nya minnen tillsammans före vi är klara klädsömmaren. Vi håller på att göra en liten makeover på våra klassrum till hösten, lovar er att det kommer bli riktigt super bra!

 

 

 

 

24.05.2018 kl. 10:58

Vår klassresa! del 2

Hej, tänkte fortsätta med att dela med mig av vår klassresa till London.  På torsdagen när vi vaknade, åt vi först frukost på hotellet före vi begav oss mot Madame Tussauds. Vädret var som varmast och i misstag kom de några klagomål över att de var för varmt men man tog det snabbt tillbaka när man visste att snart är man tillbaka till kalla Finland (vi var till London ca. 1 månad sedan när det ännu inte hunnit bli vår här i Finland). Madame Tussadus var inte kanske favoirt överlag i vår klass men det var en rolig upplevelse, roligaste var nog Marvel 4D bion som var del av det. 

Efter det åkte vi till Oxford Street och besökte ual: lonodn college of fashion som är en mode skolan. Vi fick lyssna på vad allt man kan studera där och det var en rikitgt intressant skola som nog skulle vara drömmen att få gå i. Vi fick även gå upp till deras roof top där man fick väldigt fina vyer över oxford street.

Resten av dagen var fritid och flesta blev och shoppade. Det var även sista dagen vi åkte in till London så man ville ta ut de sista man kunde få av staden. Vi åkte hem på kvällen  och alla var trötta. På hotellet packade alla sina väskor och spenderande kvällen tillsammans. På fredagen efter att alla vaknat och ätit frukost var det dags att ta sina väskor och börja resan tillbaka mot Finland. Allt gick smidigt och bra på flygplatsen och vi fick börja vår färd tillbaka till Helsingfors fast först via Oslo. När vi mellanlandat vid Oslo så var vårt plan försenat till Finland, när vi äntligen landat i FIinland fick vi lite brottom att hinna med tåget. Men vi lycakades.

Det var vår klassresa, och det var en otroligt härlig resa. Svårt att skriva om den nu och försöka få med allt. För hela resan var fylld med skratt och upplevelser vi fått tillsammans. Tråkigt att detta är sista året för treorna och tvåorna tillsammans. Vi har verkligen blivit som en liten familj.

 

10.05.2018 kl. 10:16

Vår klassresa! Del 1

Hej, äntligen ska jag skriva om London resan! Vi hade varmt väder, sol varje dag och gjorde en massa kul.

Men jag tänkte berätta lite kort hur vi samlade in pengar för vi fick faktiskt insamlat en hel del. Vi fick en hel del genom vår egen shop vi hade i skolan som vi gjorde produkter till. Det var även roligt att göra produkter själva som vi sen sålde. Sen sålde vi de populära godislådorna som alltid går åt och man får en bra vinst på dem. 
Vi sökte även ett stipendium av  Svenska Kulturfonden, och vi fick de! Det är jätte bra att ställen som Kulturfonden finns och kan understöda till utbildning, kultur och svenskspråkig verksamhet i Finland. Ett tack till dem!

Men nog snack om det, vi åkte mellan måndag coh tisdag natt. Tillika som alla var jätte spännda och taggade så var det ännu till inbakat en rätt så sömnlös natt på tåget. Flygresan gick snabbt och efter lite fram och tillbaka åkande kom vi till hotellet och alla var väldigt trötta. Hela tisdagen gick åt att bara ta det lungt, de som vill åkte in till London för att få ett litet smakprov av vad den har att bjuda på.

Onsdagen vaknade vi upp till varma grader och full sol. Vi  var på studiebesök till Les Miserablé teatern som var i Queens Theater i Piccadilly Cicus. Guideturen var intressant och vi fick lyssna när en av personalen berättade om olika scenkläderna tillika som han gick igenom självaste berättelsen. Vi fick också gå ut på scenen och kolla även lite bakom kulisserna. 

Det vi lärde oss ganska snabb är att tiden rusar iväg. Efter guideturen gick vi alla tillsammans och äta och efter det hade vi shopping på schemat. Dock blev det inte så mycket för det var en snabb vänd till hotellet och fixa oss för vi skulle gå och kolla på Les Miserablé på kvällen. Musikalen var otroligt bra och man fick riktigt gåshud vid vissa tillfällen.

Tänkte avsluta där för denna gång och fortsätta i ett annat inlägg om resten av resan så att det inte ska bli så långt. Men denna resa kommer nog varenda en av oss komma ihåg som ett bra minne. Kram.

08.05.2018 kl. 08:48

Snart lyfter det.

Hej länge sen sist men en hel del har hänt. Sista "skoldagen" är avklarad och nu är det bara praktiken som är kvar. Det känns härligt att skolan är fixad för våren men också tråkigt när det är sista året tvåorna och treorna är tillsammans. Men hoppas på nya härliga människor till hösten. Våren har även kommit till Jakobstad, solen lyser och man får börja ta sommar kläderna fram. Äntligen.
Något som känns ännu roligare är att London resan närmar sig. På tisdag morgon lyfter det och vi får äntligen åka till London. Vi har en hel del planerat och det kommer bli ett minne för livet. Vi ska shoppa, gå på teater, besöka en mode skola och äta en hel massa gott. Vi ska helt enkelt njuta lite extra och njuta av varandras sällskap. Det kommer komma inlägg och dagarna, det kan jag lova er. 

(bild tagen från Pinterest)

Bloggen har stått lite stilla men vi ska försöka fixa ihop inlägg nu under våren och sommaren även fast vi inte är i skolan, kram.

09.04.2018 kl. 09:15

OMAKO

Hej, igår hade det launch party för den nya klädbutiken Omako här i Jakobstad, hur roligt är det inte med ny butik i Jakobstad!? Eventet började klockan 19.00 och många ivriga kunder stod och väntade utanför. Redan första titten utifrån på butiken fick en att längta efter att få komma in och titta och känna på alla kläder.

(bilden tagen efter eventet)

Stämmningen inne var underbar, musiken spelade, det fanns tilltugg och dricka att bjuda på. Man kände hur alla i personalen var ivriga och glada att äntligen få dela detta med alla andra.

Omako bjuder på kläder både för män och kvinnor. De har även skor och andra accessoarer. Bland annat Tommy Hilfiger, Vila, Selected Femme och Makia. Deras utbud på kläderna är trendiga och bra kvalitet.

Kvällen var lyckad och jag tror alla gick hem glada. Det var svårt att inte köpa hem allting fint det hade.

Idag på fredag öppnas butiken för alla och jag hoppas ni alla som kan gå, går och kollar. Det är roligt när butiker bjuder på evenemang, även fast detta var ett launh party hoppas jag att flera butiker i Jakobstad skulle hålla olika evenemang för sina kunder.

Längtar redan till alla sommar plagg som kommer säljas, bara våren skulle komma hit till Jakobstad först. Hoppas ni har en bra fredag, kram.
 

 

16.03.2018 kl. 09:58

Tisdag

Hej! Det var länge sen. På tisdagen gjorde vi något som vi inte hade gjort på länge. Vi ritade croqui teckningar av modeller hela förmiddagen. En av uppgifterna var att rita av en modeteckning gjord av Lara Wolf. Modeteckningen föreställde fem damer i intressanta poseringar.

 

Andra uppgiften var att rita en modeteckning inspirerad av Lara Wolf eller Jamie Lee Reardin. Jamie är väldigt känd av hennes speciella och intressanta sätt att teckna.

Resten av dagen jobbade vi med att fortsätta sy på kavajen. Mera om skrädderi någon annan gång. 

Hoppas ni haft en underbar dag hittills, kram.

08.03.2018 kl. 12:40

Vad är en modeassistent?

Hej, den nya utbildningen modeassistent börjar på hösten i Optima Jakobstad, hur roligt skall det inte bli!? Men vad egentligen är en modeassistent och vad gör de?

Modeassistent är en mångsidig utbildning där digital kommunikation och hållbar utveckling kombineras med sömnad, estetik och entreprenörskap. 

Studierna börjar med mönster, sömnad och mode. Du tilllverkar plagg med olika material för att lära dig deras former, egenskaper och möjligheter. Du tillverkar även plagg av olika material och lär dig dokumentera, saluföra och analysera MODE genom olika kanaler. 

Efter grundstudierna kan du fördjupa dig i modetrender, styling, fototeknik, marknadsföring och e-handel. Du kan också välja att få en större förståelse för hur olika materialegenskaper påverkar miljö, människan och samhället och hur du kan återvända alla material.

Här är några av jobben:

  • assistent i modevärlden
  • företagare inom sömnad och/eller styling
  • klädförsäljare med expertkunskaper
  • dekoratör
  • dekorassistent inom teater
  • försäljare inom e-handel

Så om du är en modeintresserad person som tycker om att skapa egna saker, gillar att ta bilder och är en kreativ person så skall du komma till oss på hösten. Du  kan söka till oss mellan 20.02 - 13.03.2018, mera info finns på Optimas hemsida.  http://www.optimaedu.fi/svenska/optima-startsida/

Mera info om utbildningen hittar du här; http://www.optimaedu.fi/svenska/borja-studera/utbildningar/modeassistent.html

Hoppas ni har haft en underbar dag, kram.

 

22.02.2018 kl. 14:51

Välkommen hit!

Hej och välkommen till den nya bloggen, vare sig du kommer från den gamla eller är en ny läsare. Här kommer vi skriva om vad vi gör på dagarna, vad hållbart mode är till hur man tar hand om sina plagg. Vi kommer även snacka om den nya braschen modeassistent och vilka möjligheter du har med linjen. Vi hoppas att du vill stanna kvar!

"Modebranschen är en av världens tuffaste branscher så det gäller att ha skin på näsan, med det är också ev av världens roligaste. I ett kreativt yrke som modeassistent gäller det att vara påhittig, nytänkande och naturligtvis modeintresserad. Du arbetar tillsammans med andra team så det är till en fördel att du också år positiv, vänlig och social. Genom hårt jobb och en brinnande passion kan du som modeassistent börja resa mot din dröm!"

MICHELLE BLOMQVIST
Stylist och egenföretagare, Beautygraphy, Jakobstad

22.02.2018 kl. 14:24

                                                    

 

Modeassistent/Klädsömmare

Jakobstad  Optima

Vi är 11 stycken kreativa, modekunniga studerande.

 

 

 

 

 

Här kan du följa några studerande och klara klädsömmare.